1️⃣ Kerro lapselle, että järkyttyminen on normaalia.
Muistuta lasta siitä, että huoli, pelko ja ahdistus ovat normaaleja tunteita väkivallanteosta lukiessa. Voit kertoa lapselle kokevasi itsekin järkytystä. Käsittele kuitenkin omat tunteesi toisten aikuisten kanssa. Keskity olemaan lapselle turvallinen aikuinen.
2️⃣ Älä välttele asiasta puhumista.
Lapset todennäköisesti keskustelevat tapahtuneesta keskenään ja koulussa. Heidän kanssaan on siksi paras keskustella tapahtuneesta avoimesti.
Älä välttele keskustelemista siksi, että et koe tietäväsi mitä pitäisi sanoa. Aikuisella ei tarvitse olla vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Tärkeintä on tarjota lapselle kiireetöntä seuraa ja mahdollisuus tulla kuulluksi.
3️⃣ Ilmaise lapselle hänen olevan turvassa.
Kerro lapselle, että vanhemmat, koulujen aikuiset ja muut viranomaiset suojelevat häntä. Voit todeta, että väkivallanteot kouluissa ovat harvinaisia, eikä lapsella ole hätää.
Muista fyysinen läheisyys. Mitä nuorempi lapsi, sitä tärkeämpää on syliin ottaminen ja läheisyys. Myös vanhemmat lapset ja nuoret voivat kaivata enemmän läheisyyttä ahdistuksen hetkellä.
4️⃣ Säätele median seuraamista.
Aihetta koskevien uutisten tauoton seuraaminen voi pahentaa niin lapsen kuin aikuisenkin oloa.
Nuoren kanssa voit keskustella siitä, mitä väkivallanteosta puhutaan sosiaalisessa mediassa. Juttele nuoren kanssa tarvittaessa somen käytön rajaamisesta, jos hän kertoo siellä käytävien keskustelujen ahdistavan.
5️⃣ Muista rutiinien ylläpito.
Arjen rutiinit vahvistavat turvallisuuden tunnetta ja jatkuvuutta. Vahvista lapsen turvallisuuden tunnetta yhdessä olemisen ja tekemisen kautta. Kannusta lasta tekemään mukavia asioita myös kavereiden kanssa.
6️⃣ Muista, että apua on saatavilla.
📞 MIELI Kriisipuhelin auttaa kellon ympäri numerossa 09 2525 0111.
💻 Nuorille suunnattu Sekasin-chat on auki joka päivä. Ma–pe klo 9–24, la–su 15–24. sekasin.fi
📲 MIELI Kriisichat on avoinna ma ja to klo 15–21 ja sekä ti ja ke 15–19. mieli.fi/kriisichat
Julkisesti